Spekulaas

Benodigdheden:
350 gram bloem
250 gram de kandij of bruine suiker
250 gram zachte boter
1 koffielepel kaneelpoeder
1 koffielepel waarin je kruidnagel, nootmuskaat, gember en anijs mengt
1 ei
5 gram gist
5 gram zout

Bereidingswijze:
Giet de suiker, kaneel en kruidenmix in een grote kom. Meng hieronder de zachte boter en het ei tot je een homogeen deeg bekomt. Zeef de bloem. Voeg de bloem en het zout geleidelijk toe aan het deeg. Vergeet tenslotte niet het gist. Kneed dit zeer goed door elkaar en plaats de kom dan gedurende 12 uur in de koelkast. Deel het deeg in 3. Rol een portie uit met een deegrol tot een dikte van 3-4 mm. Je kan hieruit de vormpjes snijden die je wilt. Schik de koekjes op een ovenlade die je ofwel met bakpapier bedekte ofwel beboterde. Plaats ze gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven (180/200°). Laat ze afkoelen en bewaar ze in een blikken doos.
Groeten Christiaan

Tip:
Dit is natuurlijk een recept waar vele varianten mogelijk zijn. Je kan er vb. een glaasje cognac, amandelschijfjes, kleine stukjes suiker, aan toe voegen.
Dit recept kan naast een heerlijke koffie ook gebruikt worden voor het bereiden van taarten, speculaasijs, tiramisu.
Probeer ook eens, schijven van ganzenlever (foie gras) bestrooien met spekulaaskruimels en dan bakken !

Reactie achterlaten