Benodigdheden: Voor 4 pers.
5 grote rijpe tomaten
2 rode paprika’s
1 komkommer
1 teentje look
1 ui
1/4 theelepel appelazijn
snuifje himalaya zout
snuifje cayennepeper
snuifje komijn
Ingrediënten voor de garnering:
fijngesnipperde komkommer of paprika, courgette, lente-ui, en zeker enkele blaadjes verse basilicum
Bereidingswijze:
Verwijder de kroontjes van de tomaten, de steeltjes en zaadlijsten van de paprika en snij de top van de komkommer. Als je geen biologische ingrediënten gebruikt, schil je de groenten ook best. Snij de groenten vervolgens in stukken en mix ze samen met de ui en de look in de blender. Je kan hiervoor natuurlijk ook een staafmixer gebruiken. Hierna voeg je de smaakmakers toe en mix je nog even door. Het appelazijn geeft een rijkere smaak, maar zorgt er ook voor dat je de soep wat langer kunt bewaren. Gebruik je liever geen azijn, dan werkt citroensap even goed. Kruiden doe je naar smaak met komijn, cayennepeper en himalayazout. Als alternatief voor het zout kan je samen met de groenten ook een stengel selder mixen. Je kan de soep meteen opdienen, maar als je tijd hebt dan laat je het recept beter nog even rusten in de koelkast. Zo komen de smaken nog beter tot hun recht. Bovendien wordt een gazpacho liefst goed koud geserveerd. Bij het opdienen garneer je de soep met wat fijngesnipperde groenten naar keuze en enkele blaadjes basilicum. Je kan de soep een dag of drie in een bokaal in de koelkast bewaren. Hou de garnering wel apart en voeg die pas net voor het opdienen toe.
Groeten Christiaan