Benodigdheden:
1 kilo pruimen
750 gram suiker
Bereidingswijze:
Neem per kilo pruimen 750 gram suiker (ik zelf gebruik rietsuiker). Zet een klein bordje in de diepvriezer. Was de pruimen, haal de pitten eruit snij ze in stukken en doe ze samen met de suiker in een grote pot. Breng heel zachtjes aan de kook en laat rustig pruttelen tot de pruimen zacht zijn, regelmatig roeren. Mix daarna tot een homogene massa en laat eventueel nog wat verder inkoken. Neem nu het bordje uit de diepvriezer en laat er enkele druppels confituur opvallen om te testen of hij dik genoeg is. Als de confituur niet “loopt” is hij klaar. Giet de confituur in glazen potjes, sluit goed af en zet de potjes even ondersteboven (de dekseltjes worden zo vacuüm getrokken). Zet de potjes na enkele minuten terug recht en laat afkoelen.
Groeten Christiaan
Tip:
Neem geen te rijpe pruimen (maar natuurlijk ook niet te onrijp). Doordat de pruimpjes juist niet rijp zijn zitten ze nog boordevol natuurlijke pectine, waardoor je een dikke, smeuïge confituur krijgt die niet van je boterham loopt.